'הידבק וסע': התושבים זועמים על הסגר
פחות מיממה נמצאים תושבי העיר בסגר והביקורת גוברת, כשגם קברניטי העיר ובכירים בכנסת ובממשלה מותחים ביקורת על צורת קבלת ההחלטות ועל כך שאינה עניינית. במקביל, בשעה זו נערכת מחאת תושבים בכניסה לעיר, כנגד ההחלטה להכניס את העיר לסגר.
היה מי שטען היום כי אלעד לא נמצאת במצב גרוע יותר מערים אחרות, רק חטאה היא שתושביה הלכו בהמוניהם לבדיקות יזומות שנערכו בעיר ובכך גילו נשאים נוספים של הנגיף. "הרי לכולנו ברור שלמרות שהארץ מלאה בחולים, תושבי אלעד התמימים צעדו בסך כצאן לטבח למתחמי הבדיקות ופשטו את צווארם לשחיטה הגדולה", כתב אחד התושבים.
יתרה מכך נשמעת ביקורת כי לא רק שהסגר לא יועיל לעיר, אלא הוא אף יזיק יותר. דיי להעיף מבט על עבר 'התחנה המרכזית' שהוקמה הבוקר בכניסה לעיר בחסות הסגר והקורונה בשביל להבין את טענותיהם. "בהחלטה הזויה ומקוממת הוחלט לבטל את תחנות האיסוף של הקווים הבינעירוניים ברחבי העיר ולצמצמם לתחנה אחת בלבד", אומר אחד התושבים 'למהדריניוז'. "התוצאה ברורה. ריכוז של כלל הנוסעים לתחנה אחת. לחץ, דוחס וצעקות. אם יש חשש להידבקות, זה רק יאיץ אותה לא להיפך".
"אני לא מדבר על הסבל של התושבים שמבקשים לצאת מהעיר (ולשלם על נסיעה נוספת..), שנאלצים לנדוד גם בקו עירוני, ובכך להיחשף למעגלים נוספים של נוסעים", מוסיף התושב בכאב. "נראה שבממשלה רצו להראות לציבור שנוקטים בצעדים משמעותיים ובחרו בנו כשעיר לעזאזל". יש מי שכבר אומר בהלצה כי אם עד היום הכרנו מתחמי 'היבדק וסע' לבדיקת הקורונה, כעת משרד הבריאות בחר להקים בכניסה לעיר מתחם 'הידבק וסע'.
מי שיצא להגנת הציבור החרדי היו בכירי מפלגת 'ימינה' שתקפו את ההחלטה. חבר הכנסת נפתלי בנט אמר בראיון לגל"צ: "איבדו פה שליטה על המגיפה. אז מה הממשלה עושה? כל פעם שהממשלה מאבדת שליטה בקורונה – רצים להאשים את החרדים. סוגרים את אלעד, שכונות חרדיות, ואני אומר לך, החרדים יותר ממושמעים משאר האוכלוסייה. אני מסתובב בבני ברק, באלעד, בביתר עילית, במודיעין עילית. הציבור החרדי מקפיד יותר מהציבור הכללי על מסיכות, על מרחק בסופר. תרדו כבר מהציבור החרדי, הם לא שעיר לעזאזל".
חברת הכנסת איילת שקד פרסמה סרטון מיוחד ואמרה: "לאחיינו החרדים, אני יודעת שאתם עוברים תקופה לא פשוטה, במיוחד אנשי אלעד שנמצאים בסגר נושם. תמשיכו להקפיד על ההוראות. בחברה החרדית מקפידים מאוד טוב על ההוראות, אני הולכת ורואה שם את כולם עם מסכות. צריך לנסות לשמור על ריחוק ככל האפשר ואני בטוחה שנצלח ביחד גם את הגל הזה".
סגן שר החינוך מאיר פרוש פרסם תגובה להחלטה השרירותית ואמר: "ישנם מוקדי הדבקה מסוכנים ורגישים בהרבה מהעיר אלעד או מהשכונה החרדית בטבריה, למרות זאת הסגר לא הוטל עליהן. משרד הבריאות ממשיך לסמן את הציבור החרדי כיעד קל שאפשר להכניס אותו לגטו, כנראה משום שהוא לא מצליח למצוא פתרונות איך להתמודד עם התפשטות הנגיף". הוסיף פרוש וטען, כי "ההתנהלות הזו חייבת להשתנות".
יו"ר ועדת הכספים חבר הכנסת משה גפני אמר בראיון ל'כאן רשת ב: "הכי קל לסגור את החרדים. זה לא בסדר. הלוואי בכל המקומות בארץ היו שומרים כמו בשכונות החרדיות. המציאות הזו גורמת נזק בל יתואר, תהליך של ייצור סטיגמה על ציבור שתמיד אפשר לזהות אותו חיצונית".
גם שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן תקף את ההחלטה וקרא לשקול מחדש את הסגר שהוטל על אלעד ושכונות מסוימות בטבריה "חובה שההחלטה לא תתקבל על פי אופי האוכלוסייה, אלא על פי שיקולים מקצועיים", אמר.
חבר הכנסת ישראל אייכלר מתח ביקורת אף הוא על ההחלטה. "הניסיון הוכיח שלאחר פתיחת הסגר בבני ברק, סימנו כל בנין שיש בו ריבוי חולי קורונה, הזהירו על כללי הבידוד והזהירות הנדרשים, החולים יצאו למלוניות -וכך הופסקה שרשרת ההדבקה", אמר והוסיף, כי "יש לפתוח שוב את המלוניות שנסגרו ולפנות את החולים בהסכמה. זה מה שהפסיק את גל ההדבקות בשכונות ה'אדומות' בגל הראשון ורק זה יפסיק את הגל השני".
החלטה תמוה, בהתחשב בנתונים ובעבודות
הסגר, כפי שנטען על ידי גורמים שונים, לא הוטל על העיר משיקולים מקצועיים בלבד, כך ניתן לראות מנתונים שונים שפורסמו. כך למשל העיר אלעד וטבריה, הערים הראשונות שנכנסו לסגר בגל הזה, נמצאים במקום ה-9 וה-11 בכמות החולים שחלו בעירם ביחס למספר התושבים, כשלפניהם ברשימה נמצאות הערים הבאות לפי הסדר: ערערה, חורה, להבים, רהט, בני ברק, רכסים, שדרות והר אדר.
בנקודה זו אף טוענים גורמים שונים, כי כמות החולים בערים החרדיות כלל לא משקפת את היקף ההדבקה, בשל העובדה כי מדובר במשפחות ברוכות ילדים וההדבקות הן יותר בתוך המשפחות, ולכן החישוב צריך להיעשות לפי בתי אב שנדבקו ולא לפי חולים.
נתון מעניין נוסף שמצביע על הפזיזות בה ניתנה ההחלטה להכניס את כל העיר להסגר, היא העובדה כי 68 מסך החולים שבעיר מתגוררים בחלקו העליון של העיר, החל מרחוב רבי עקיבא ומעלה. למה לא הטילו סגר רק על אזור זה במקום להכניס את כל העיר לעונש, בדיוק כמו שעשו בבית שמש, בנתיבות ובירושלים, שלא לדבר על שכונת רחביה, שם אף פילחו רחובות בתוך השכונה והכניסו רק את מחציתה לסגר.
עובדה נוספת ומעניינת, שמספר החולים הפעילים בעיר שפרסמו במשרד הבריאות - שגוי לחלוטין. ברשימות של משרד הבריאות יש 84 חולים בעיר, רק שכחו לעדכן ש-7 מתוכם הבריאו לפני יותר מחוד ועוד 4 מתוכם כלל לא גרים בעיר - משכך מספר החולים בעיר עומד על 73 חולים.
בעיריית אלעד מתחננים כבר חודש בפני משרד הבריאות לעדכן ולתקן את הרשימות, בהם מספר החולים הוא גבוה ב-13% מכפי שהוא, אך לטענתם "אין עם מי לדבר שם".
מחאה בכניסה לעיר
בעקבות ההחלטה השערורייתית, במהלך היום ארגן חבר מועצת העיר פיני גרוס מחאה אשר תבטא את כאב תושבי העיר. "היות ומשרד הבריאות החליט שאין לו מספיק חולים באלעד מפאת שמירת התושבים על כל ההנחיות, ועל כן במשרד הבריאות בחרו לצופף בכניסה לעיר את כולם ולקבוע מקור הדבקה המוני, מבקשים תושבי אלעד לערוך הפגנה, בכדי שלכל הפחות ההדבקה לא תהיה בתוך אלעד אלא מחוצה לה", כתב גרוס בחצי הלצה למפקד המשטרה.
ואכן בשעה 16:00 החלה הפגנה במקום. בהודעה שפורסמה קודם נאמר, כי "נתאסף כולנו למחאה וזעקה על אות הקין שממשלת ישראל ומשרד הבריאות נתנו אתמול לאלעד, שלא במידה ולא בצדק", תוך שהמשתתפים התבקשו לשמור על לשמור על הנחיות משרד הבריאות ולא לשבש את סדרי התנועה.
ההסתה מחלחלת
אחרי שבשבועות האחרונים היה מי שהחמיא לציבור החרדי על דבקותו בשמירת ההנחיות, הגיע ההסגר הזה והחזיר אותנו קצת אחור. בעקבות ההחלטה להכניס את העיר אלעד לסגר, במועצת שוהם הסמוכה הוציאו הודעת סיכום של ועדת מל"ח (משק לשעת חירום) לטיפול במשבר הקורונה שנערכה הבוקר.
בראשית הודעת הסיכום נמסר על "הודעה להורי התלמידים בשוהם – היישוב אלעד הוכרז כאזור מוגבל בשל התפרצות וגידול במספר חולי הקורונה. בהתאם להגבלות שהוטלו, הורשו תושבי העיר לצאת לעבודתם". האם במילים אחרות הם מסרו כי על תושבי המועצה המקומית להיזהר משכניהם באלעד?
בנוסף נמסר, כי "במערכת החינוך ביישוב, עובדות מספר מורות וסייעות מאלעד. לאחר שיחות שקיימנו עם גורמים במשרד החינוך, הוחלט במועצה שלא לאפשר לעובדות מאלעד להגיע לעבודתן בכדי לשמור על בריאות התלמידים ואנשי הצוות", תוך שהוסיפו באיחול קצת מזויף, "מאחלים מכל הלב לכל עובדינו המסורים, תושבי אלעד, בריאות בשפע ומקווים שנתראה בקרוב".
הולכים לבג"ץ: עתירה בהולה ובקשה לצו ביניים
.jpeg)
בשעה האחרונה סיכם ראש העיר ישראל פרוש עם עורכי הדין משה ליפל וצבי זקס על הגשת עתירה בהולה לבג"ץ נגד ההחלטה התמוהה על הטלת המגבלות על אלעד. בהודעה קולית לתושבים אמר ראש העיר, כי "ההחלטה על המגבלות לא נעשתה בהתייעצות עם העירייה או גורמי המקצוע שפועלים פה כמו המשטרה ופיקוד העורף. אנחנו פועלים מול משרד הבריאות כדי לקבל מהם הסבר חד וברור לפי מה נקבעה ההחלטה אמש, אולם לא קיבלנו שום הסבר ברור".
באותה הודעה מפורטת שהגיעה לכלל תושבי העיר אמר ראש העיר, כי "החל מיום שישי בו קיבלנו את ההודעה על כוונה להטיל סגר מלא על אלעד, פעלו מול המשרד כדי למנוע את יישום ההחלטה, ולפחות להפחית את הקיצוניות שלה"
הוא הסביר כי במספר תחומים אקוטיים הצליחה העירייה למנוע את יישום המגבלות, כמו שינוי ההחלטה על הפסקת התחבורה הציבורית לחלוטין, וכן המשכת הלימודים בכלל מוסדות החינוך עד גילאי תיכון. כמו כן מתן אפשרות לעובדים ותלמידים להמשיך לנסוע אל מחוץ לעיר והותרת כל בתי העסק בעלי התו הסגול פתוחים.
עוד אמר, כי "על פי הנחיית משרד התחבורה, התחבורה הבין עירונית פועלת רק מתחנה אחת. ראינו את העומסים היום, ועתה אושר על ידי המשרד לפצל את האוטובוסים לשתי תחנות סמוכות ליציאה, על מנת להפחית עומסים ולשמור על בריאות התושבים".
בהמשך פרט ראש העיר, כי "במהלך כל הפעילות והדיונים מול משרד הבריאות והמל"ל, הבהרנו שוב ושוב: התושבים בעיר משתפים פעולה באופן מלא, ומגלים אחריות ורצינות בשמירה על ההנחיות. לצדנו עמדו אנשי פיקוד העורף והמשטרה, שהעידו על ההקפדה של התושבים בעיר על כל ההנחיות. גם הם חשבו כי המגבלות מיותרות ולא מסייעות לעצירת הקורונה". בדבריו הוסיף כי "מתחילת הגל השני אנחנו דורשים ממשרד הבריאות לאשר פינוי משפחות חולים כי למדנו שזה הצעד שעוצר את המשך ההדבקות. אך לצערנו, עד לרגע זה הדבר לא מבוצע".
בסיום הודעתו, אמר כי "אני רוצה לנצל את ההזדמנות כדי להביע את הערכתי לתושבים ששומרים על ההנחיות, ולמרות התחושה של חוסר הצדק כלפי העיר, ממשיכים לפעול באחריות ושומרים על הכללים".
תגובות